15 Gezondheidsvoordelen van koffie

Velen associëren koffie met een wonderdrankje dat ons helpt om ’s ochtends te functioneren. Zonder dat vertrouwde kopje van je altijd-te-vertrouwen koffiemaker, is het onwaarschijnlijk dat velen van ons, en van over de hele wereld, zelfs ook maar de deur uit zouden kunnen komen. Ondanks dat, heeft koffie toch nog een negatieve bijklank. Het wordt geassocieerd met commerciële koffieketens die het volstoppen met gecondenseerde melk, suiker en een variëteit aan vreemde brouwsels die koffiepuristen hun neus doen ophalen van weerzin. Op zichzelf is koffie nochtans zoveel meer dan een te hoog geprezen ochtenddrankje met bizarre naamgevingen. Wanneer je alle dingen weghaalt die gebruikt worden om het ‘uniek’ te maken en ons enkel focussen op koffiemolens en cafetières, is het zelfs éen van de gezondste drankjes die te verkrijgen zijn. Mocht je dit niet geloven, lees dan maar even de volgende 15 gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie en kijk maar of we je kunnen doen veranderen van gedachten en van je koude koffie brouwgewoonten.

Gezondheidsvoordelen van koffie
 1. Verbetert Energiepeil

We weten allemaal dat cafeïne een effect heeft op ons en koffie zit er vol van. Deze energie lijkt misschien iets vluchtigs dat zo ongeveer rond 10u ’s ochtends al uitgewerkt is, maar het zijn juist de positieve effecten van deze energiestoot die je in de goede mindset voor productiviteit brengen. 

De mentale effecten die gepaard gaan met het hogere energieniveau na die eerste kop ochtendlijke koffie, kunnen bijdragen aan een gelijkaardige productiviteit nadat de effecten uitgewerkt zijn. Gedachten overheersen het gedrag. Wanneer je gelooft dat je productief bent en je hebt de noodzakelijke energie ervoor, zelfs wanneer dat niet zo is, dan helpt dat je je productiviteit hoog te houden omdat je in de flow van het werk zit.

 1. Maakt Je Slimmer

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen koffie gebruiken om zich beter te kunnen concentreren? Dat is omdat de effecten van cafeïne op het brein gepaard gaan met het blokkeren van bepaalde hersenfuncties zoals adenosine, een remmende neurotransmitter. Dit zorgt dat andere neurotransmitters zoals dopamine toenemen, wat voor een flink groter aantal neuronen zorgt en de academische prestaties verbetert.

Het is geen magische formule die je brein tien keer zo groot maakt, net zo min als het je IQ zo zal doen stijgen dat je Einsteins rivaal wordt. Het zal echter wel toelaten dat je een breder spectrum van je hersenfuncties kan aanspreken, zoals je geheugen, stemming, reactievermogen en de algemene cognitieve functie die je doet voelen als een genie, zelfs wanneer je dat niet bent.

Gezondheidsvoordelen van koffie
 1. Helpt Vet Verbranden

Verrassend genoeg zit cafeïne in de meeste vetverbranders, omdat het een van de (heel) zeldzame stoffen is die je kunnen helpen met vetverbranding. Dit omdat het je metabolisme met 3 tot 11% kan doen stijgen. De cafeïne in koffie kan zowel magere als obese mensen helpen, door de vetverbranding voor magere individuen te doen stijgen met 29% en met 10% voor de obese mensen.

Zoals de meeste dingen, raakt je lichaam op een gegeven moment gewend aan deze effecten, dus het is niet aan te raden om enkel op koffie te vertrouwen om je taille slank te houden.

 1. Vermindert Spierpijn

Een kop koffie is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt na een training en je drinkt misschien liever een proteïne shake om je spieren weer op te bouwen en de gevreesde zeurende pijn van de volgende dag te vermijden.

Nochtans toonde een studie van de helemaal-niet-onheilspellend-genaamde Journal of Pain dat twee kopjes koffie na een training je spierpijn kan reduceren met 48%. Hou dit in gedachten na je volgende training en zie hoe medesporters dat vreselijke, kalkachtige poedertje naar binnen werken terwijl jij gewoon naar dat koffieapparaat kan lopen om jezelf iets te brouwen waar je spieren je dankbaar voor zullen zijn.

Gezondheidsvoordelen van koffie
 1. Geweldige Bron Antioxidanten 

Koffie werd vermeld als de grootste bron antioxidanten voor de meeste mensen. Zelfs meer dan zowel groenten als fruit. In de westerse wereld is het waarschijnlijk de meest consistente bron van essentiële antioxidanten die gifstoffen uit het lichaam helpt en bijdraagt aan je gezondheid.

Het is een uitdaging om de vijf porties fruit en groenten per dag te eten (maar niet zo uitdagend als de meeste mensen het maken). Maar voor al diegenen die te druk zijn, te kieskeurig of simpelweg te lui om te proberen zo veel mogelijk binnen te krijgen, ze kunnen altijd terugvallen op hun koffie om zich toch iets beter over zichzelf te voelen. Maar berust niet enkel op je koffie, eet groenten, man. 

 1. Helpt de Lever te Beschermen

Regelmatige koffiedrinkers hebben tot 40% kans om hun lever te beschermen voor kanker. Dit nummer is hoger voor zij die meer dan drie kopjes drinken per dag, wat het percentage naar 50% brengt. Koffie kan je ook helpen met vechten tegen andere leverziektes als cirrose en zelfs twee kopjes per dag kunnen de kans op zo’n ziekte met 66% doen dalen. Zowel koffie met cafeïne als decafé verlaagt het enzymen niveau  in de lever, wat goed nieuws is als je net zo veel van alcohol houdt als van je kopje koffie.

Gezondheidsvoordelen van koffie
 1. Verhoogt de Vezel Opname

Je denkt misschien dat koffie helemaal geen vezels in zich heeft, maar het is een plant. En hoewel het niet zo vol zit met vezels als fruit, zit er toch genoeg in om bij te dragen aan je vezelopname.
Een kopje koffie kan bijdragen tot 1.8 gram van je aanbevolen dagelijkse dosis. De aanbevolen dosis ligt tussen 20 en 38 gram, dus geef jezelf alvast een begin in de ochtend met een kopje dat je ook nog eens helpt de dag op te starten.

 1. Vol Essentiële Voedingsstoffen

Er zijn verschillende essentiële voedingsstoffen gevonden in koffie die misschien niet veel lijken voor te stellen maar toch bijdragen aan de noodzakelijke opname wanneer je kijkt hoeveel koffie je per dag kan drinken.

Één luttel kopje bevat riboflavine (vitamine B2):, wat 11% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Het bevat ook 6% van de AHD Panthoteenzuur (vitamine B5), mangaan en kalium (3%) en magnesium en niacine (B3) met 2%. Voor de meest fervente koffiedrinkers onder ons is dit een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je je essentiële voedingsstoffen opneemt zelfs zonder er mee bezig te zijn.

Gezondheidsvoordelen van koffie

 

 1. Vermindert De Kans Op Alzheimer en Dementie

We kennen allemaal de catastrofale effecten van zowel alzheimer als dementie en je kent allemaal wel iemand of kent iemand die iemand kent die lijdt of heeft geleden aan ’s werelds meest verwoestende degeneratieve ziekte. Voor koffiedrinkers is het goede nieuws dat cafeïne de potentie heeft om de hersenen te beschermen tegen deze ziektes die later in het leven kunnen komen.

Natuurlijk is er geen behandeling voor alzheimer, maar alles doen wat je kan doen om het te vermijden, helpt je om de ziekte te omzeilen wanneer je ouder wordt. De cafeïne alleen werkt niet helemaal, dus het is essentieel dat je een gezond voedingspatroon aanhoudt. De combinatie van dit voedingspatroon met koffie, kan de kans op alzheimer of dementie met 65% doen dalen.

 

 1. Vermindert het Risico op Parkinson

Een hoger cafeïnegebruik is gelinkt aan het verlagen van de symptomen van parkinson. Zij die genieten van een kopje koffie met cafeïne verlagen het risico met 32 tot 60%.

Het is de cafeïne in de koffie die bewees gelinkt te zijn aan deze verlaging en als resultaat zullen zij die decafeïne koffie drinken geen gelijkaardige resultaten vertonen.

Vreemd genoeg is bewezen dat ook rokers minder gevoelig zijn voor parkinson. We willen roken niet promoten als medicijn, dus we zullen het maar bij koffie houden voor nu.

Gezondheidsvoordelen van koffie
 1. Vermindert het Risico op Type 2 Diabetes 

Diabetes komt wereldwijd voor bij zo’n 300 miljoen mensen en als dit feit je beangstigt, zou je misschien wat meer koffie moeten drinken om het risico dat jij het krijgt te verlagen. Studies bewezen dat je er wel meer dan 6 kopjes koffies per dag voor moet drinken om het risico te verlagen met 22%. Dit klinkt als veel, maar na 6 kopjes zul je lang genoeg wakker zijn om ze allemaal gedronken te hebben.

Gelukkig is ook bewezen dat elk kopje koffie de kans met 9% verlaagt (we weten dat de som niet helemaal juist klinkt, maar neem het ons niet kwalijk!). Het komt er op neer dat hoe meer kopjes je drinkt, hoe lager het risico op diabetes.

 1. Verminder het Risico op Hartziektes

Zij die tussen de 3 en 5 kopjes per dag drinken, vertoonden minder kalk in hun coronaire aders, wat helpt om hartziektes te voorkomen. Daarnaast is er ook aangetoond dat ‘gematigd’ koffieverbruik, 225 ml koffie per dag, kan helpen je hart langer gezonder houden.

Zij die 450ml koffie per dag drinken, doen hun risico op hartfalen met 11% dalen. Dit ontkracht het geloof dat koffiedrinken juist je kans op hartproblemen doet stijgen, wat je zou verwachten met toegenomen energie door de cafeïne.

Gezondheidsvoordelen van koffie
 1. Helpt Je Relatie met Collega’s

Misschien is het omdat een ochtendkopje je meer tolerant maakt voor alle drukte om je heen, maar de psychofarmacologische studies bewezen dat collega’s die koffie drinken beter opschieten met hun collega’s, vergeleken met zij die niet genieten van de magische boon. Net als bij een cafébezoekje na het werk, blijkt koffie collega’s bij elkaar te brengen. De daad van interactie buiten het werk, zorgt dat ze zich meer ontspannen voelen (de koffie helpt daar waarschijnlijk ook bij) en geeft daardoor iedereen de kans om elkaar beter te leren kennen. Het is ook aangetoond dat koffieliefhebbers vaker deelnemen aan zelfs de meest gevreesde groepsactiviteiten die bedoeld zijn als extraatje aan het begin van je werkdag. Wat er ook in de koffie zit, het behoudt het personeel voor collegiaal geweld.

 1. Het Kan Je Langer Doen Leven

Alle mogelijke ziektes die koffie op de een of andere magische manier verhindert (niet helemaal, maar het lijkt er op, toch?), betekent dat het drinken ervan je langer doet leven. Het lijkt een denkfout, maar met alle voordelen van koffiedrinken zal je als vanzelf genieten van een langer en gezonder leven.

Natuurlijk praat dit andere, mogelijk gevaarlijke keuzes in levensstijl niet goed. Maar zij die kiezen voor een normaal, gezond dieet, genoeg sporten, hun leven niet voortdurend aan risico’s blootstellen en ook nog eens genieten van hun dagelijkse bakkie troost, kunnen hun pensioen beginnen plannen in de plaats van een verval achter hun bureau te vrezen.

Gezondheidsvoordelen van koffie
 1. Het Kan Je Gelukkiger Maken

Koffie is een geweldige kortetermijnoplossing om je uit die ochtendsleur te halen, je humeur te verbeteren en de energie te geven om elke dag aan te gaan, maar een Harvard studie uit 2011 toonde ook nog eens aan dat het de effecten van koffie ook  langetermijneffecten heeft, doordat koffie het risico op depressie doet dalen.

Minstens vier kopjes koffie per dag is het magische nummer dat het bijdraagt aan 20% minder kans op depressie. Bovendien, zij die meer dan vier kopjes per dag dronken, bleken 58% minder neiging tot zelfmoord te hebben. Dat betekent niet dat koffie al je zorgen zal oplossen, dus ga niet enkel op koffie vertrouwen om je inborst te verbeteren. Maar met alle overige voordelen die koffie met zich meebrengt, kan het je zeker richting een betere mentale en fysieke gezondheid brengen. 

Het Miraculeuze Drankje

Oké, misschien is het niet het miraculeuze drankje. Dat bestaat niet, toch? Maar de hoeveelheid positieve effecten van het drinken van koffie lijkt op te wegen tegen de negatieve effecten zoals gekleurde tanden en een kortdurende slechte adem (tenzij je echt houdt van de geur van koffie).

Het moet wel gezegd worden dat we het enkel over koffie op zichzelf hebben gehad. Als je er melk, suiker of andere smaakstoffen in toevoegt, kan het de positieve effecten verminderen die koffie heeft te bieden. De volgende keer dat je je kopje uit de koffiedruppelaar maakt om je voor te bereiden op de dag die voor je ligt, overweeg om er geen halve kruik melk en een paar theelepels suiker aan toe te voegen, je voelt je misschien een heel ander persoon.