5 dingen die je (misschien) nog niet wist over cafeïne

Cafeïne is één van de meest ‘normale’ stofjes die we dag in, dag uit binnen krijgen. Het kan zelfs een verslaving worden genoemd. Wanneer je geen koffie of een ander cafeïne-houdend product drinkt, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Grote kans dat je de onderstaande vijf dingen nog niet wist over cafeïne, terwijl de meeste punten toch best belangrijk zijn om te weten.

1. Cafeïne is structureel vergelijkbaar met de neurotransmitter adenosine, die ons vertelt dat we moe zijn. Hoe meer adenosine we in ons zenuwstelsel hebben, hoe vermoeider we ons voelen. Cafeïne blokkeert dit gevoel, door zich aan de adenosine receptoren te binden en je lichaam dus voor te liegen.

2. Hoeveel cafeïne consumeren we eigenlijk? Er is geen standaard voor een kopje koffie, maar een flinke kop á 170 ml bevat ongeveer 70 milligram cafeïne. De grote koffie’s bij Starbucks bevatten soms wel 470 ml koffie en 560 milligram cafeïne. (Dat is bijna net zoveel als 7 blikjes Red Bull.) Iedereen ervaart de werking van cafeïne anders. Vrouwen die anticonceptie gebruiken, ervaren de de effecten twee keer zo heftig, terwijl rokers juist twee keer meer zouden ‘moeten’ drinken om hetzelfde effect te ervaren als niet-rokers.

3. Wat gebeurt er als we meer cafeïne consumeren dan ‘de norm’? Een goede dosis cafeïne voor de regelmatige koffiedrinker is ongeveer 1/16 van een theelepel. Het tot je nemen van 1/4 van een theelepel met cafeïne wordt onaangenaam. Je hartslag kan worden versneld, je gaat zweten en kan zelfs angstig worden. En een eetlepel cafeïne zal je om het leven brengen. Maar maak je geen zorgen: dan zou je 50 kopjes koffie moeten drinken.

4. Het maakt niet alleen uit of je wel of niet rookt, ook je persoonlijkheid heeft invloed op de effecten van cafeïne. Bij een experiment in 2013 moesten zowel extraverte als introverte mensen brieven herinneren die ze eerder hadden gelezen. Het geheugen van de extraverte mensen die cafeïne hadden gedronken werkte beter.

5. Wij mensen consumeren bijna 20.000 glazen cola per seconde, wat neerkomt 1,7 miljard per dag. Het merendeel van de cafeïne in moderne frisdranken is niet van koffie of thee gewonnen, maar is chemisch gesynthetiseerd in laboratoriums. Dan gaan we toch liever voor een kopje koffie voor energie.

 

Via nsmbl.nl