COLD BREW?! WAAR HEBBEN DIE KOFFIEHIPSTERS HET NU WEER OVER?

Je hoort het steeds vaker om je heen en het begint hier en daar ook in de horeca op te duiken: Cold Brew. Hoor ik daar iemand roepen: “dat is gewoon koude koffie”? Ja, net als Ice tea gewoon koude thee is. En als het net zo’n hit wordt als Ice tea een paar jaar geleden, maak dan je borst maar nat, we gaan allemaal aan de Cold Brew.

Wat is het?
Cold Brew is inderdaad koude koffie, maar het grote verschil met Iced Coffee is dat het niet eerst warm gezet wordt om vervolgens af te koelen, nee Cold Brew wordt meteen al koud of met water op kamertemperatuur gezet. Volgens de kenners levert dit een zachte, maar toch volle smaak op. Door de koude ‘extractie’ blijven ‘vervelende’ zuren en bitters achter.

Waar komt het vandaan?
Nou, het komt nu overwaaien uit Amerika, maar die hebben het van de Japanners, die het in 1609 geleerd hebben van Nederlandse koopvaarders die net hun koffie in Indonesië hadden opgehaald om te verhandelen. In Amerika heeft deze manier van koffie zetten dan ook de bijnaam ‘Dutch Coffee’. Hoe grappig is dat, na zoveel eeuwen is de cirkel rond.

Het eerste 100% Dutch Cold Brew merk heeft zich inmiddels ook al bekend gemaakt: Dutch Cold. Je vindt het (nog) niet in de winkel, maar wel in de horeca, compleet met hippe, nostalgisch aandoende flesjes. Ik voel een trend aankomen. Onder meer onze koffievrienden van 30ml in Utrecht hebben Dutch Cold al op de kaart staan.