De beste temperatuur voor het zetten van de heerlijkste koffie

Hoe heb jij je koffie het liefst, warm of koud? De meeste mensen zullen het kopje koffie het liefste warm drinken, tenzij je het op een hete zomerdag vraagt, dan is koude koffie juist erg lekker. De temperatuur van koffie is belangrijk voor de smaakbeleving, maar wist je dat de temperatuur ook heel belangrijk is voordat de koffie in je kopje geschonken wordt? 

Waarom is de temperatuur bij koffiezetten belangrijk? 

Het maakt niet uit welk koffiezetapparaat je gebruikt, een koffiecupmachine, een filterkoffieapparaat of een bonenkoffiezetter. Elke machine gebruikt water bij het zetten van de koffie. Het water trekt de smaken en aroma’s uit de koffie. Bij bepaalde temperaturen gaat dat beter dan bij anderen. 

 

Heb je wel eens een theezakje in een glas met koud water gedaan? Het trekken van de thee duurt lang dan hè? Hetzelfde geldt een beetje voor koffie. Als je werkt met koud water zullen er niet veel geuren en smaken uit de koffie met het water gemixt worden. Daarom warmen de koffiezetapparaten het water op tot een bepaalde temperatuur die wél die lekkere smaak uit de koffie weet te halen. 

Welke temperatuur is goed bij het koffiezetten?

Misschien denk je: hoe warmer hoe beter. Koud water doet immers niet zoveel met koffie, dus je kunt het beste water nemen van wel 100 graden voor een goede kop. Maar dat is niet zo. Als je water van 100 graden gebruikt, dan word je koffie namelijk erg bitter. Dat komt omdat het water te heet is en de koffie letterlijk verbrand. 

 

Het is dus beter om water van een iets lagere temperatuur te gebruiken voor het zetten van een kop lekkere koffie. De meeste machines zorgen ervoor dat het water wordt opgewarmd tot een temperatuur tussen de 92 en 96 graden. Flink heet dus, maar nog niet kokend. 

Stoom en té heet water 

Een van de bekendste koffiesoorten is natuurlijk de espresso. Deze werd in eerste instantie gezet met veel te heet water. Dit kwam doordat er in de 19e eeuw grote vraag was naar snelle bereiding van koffie. Toen werd bedacht om heet water door middel van stoomdruk door koffiemaalsel te filteren. Om die stoomdruk te krijgen moest het water heel heet worden.

 

In het begin van de 20e eeuw waren er inmiddels espressomachines op de markt gekomen waarbij water én stoom door de koffie werden geduwd. Dat hete water verbrandde de koffie en kreeg het een heel bittere smaak. Daarom gooide men er flink wat suiker in. 

 

De methode met stoom en water werd vaak gekopieerd, maar de koffie werd er niet beter van. Het hete water om de stoom te creëren bleef immers de koffie verbranden. Totdat iemand op het idee kwam om de druk en watertemperatuur van elkaar los te koppelen. Nu kon ineens de watertemperatuur onder de 100 graden worden gehouden, wat de smaak van de koffie ontzettend ten goede kwam. 

Tegenwoordig is de techniek zo ver gevorderd dat de espresso en ook andere koffie op de ideale temperatuur kan worden gezet, maar toch vind je in het geboorteland van de espresso, Italië, nog heel veel mensen die flinke scheppen suiker in hun espresso gooien. 

Hoe regel je de temperatuur? 

Er zijn inmiddels veel meer soorten koffies te zetten dan alleen de espresso. Je hebt inmiddels gelezen dat je koffie het beste kunt zetten met water tussen de 92 en 96 graden. Er zijn barista’s die het lekker vinden om bepaalde koffies te zetten met iets koeler water, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Wel is iedereen het er over eens dat te heet water nooit goed is om koffie mee te zetten. 

Koffie met de hand zetten

Als je zelf koffie gaat zetten is het fijn als je dus ook zelf de temperatuur van het water kunt bepalen. Als je de koffie met de hand zet, bijvoorbeeld met een percolator, kun je de perfecte temperatuur bereiken door het water eerst te koken en dan weer te laten afkoelen. Je kunt een thee thermometer gebruiken om te kijken of je de juiste temperatuur bereikt hebt. 

 

Er bestaan ook waterkokers waarvan je de temperatuur kunt instellen. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met een keer een wat lagere of hogere temperatuur om je koffie mee te zetten. Misschien kom je erachter dat je jouw cappuccino lekkerder vindt als deze is gezet bij een temperatuur van 90 graden in plaats van 96. 

Koffie met een machine zetten 

Heb je thuis een snelfilterapparaat dan brengt die het water automatisch op de juiste temperatuur. Dit is de temperatuur tussen de 92 en 96 graden. Er zijn ook koffiezetapparaten waarbij je de temperatuur van het water zelf kunt bepalen, zoals bijvoorbeeld op bonenmachines waar je ook de maalgraad van de bonen op kunt instellen. Je kunt overigens ook altijd zelf je bonen malen met een handige bonenmaler

 

De machines waar je zelf de temperatuur van het water op kunt instellen zijn over het algemeen wat duurder dan snelfilterapparaten. Het voordeel ervan is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de smaak van je koffie. Je kunt experimenteren met de temperatuur van het water waarmee je de koffie zet, net zolang totdat jij de ideale kop koffie hebt bereidt. 

 

Kies je dit keer voor een cappuccino, een latte machiato of toch voor een stevige espresso? Als je eenmaal de perfecte temperatuur voor jouw ideale koffie hebt gevonden kun je dit door sommige machines laten opslaan, zodat de koffie altijd op dezelfde temperatuur wordt gezet. Je hoeft je perfecte cappuccino dan alleen nog maar af te maken met een heerlijke schuimlaag

Koud kopje verpest temperatuurkeuze

Nu we het toch hebben over temperaturen en koffie is het ook nog even van belang om wat externe factoren aan te stippen die de temperatuur van je koffie kunnen beïnvloeden. Als je namelijk koffie hebt gezet met de perfecte temperatuur is het zonde als je deze in een ijskoud kopje giet. Een koud kopje zorgt er namelijk voor dat je koffie minder lekker smaakt omdat deze veel te snel afkoelt. Het is dus beter om het kopje een beetje warm te maken voordat je de koffie erin schenkt.. 

 

Samenvattend is het dus belangrijk dat je het water waarmee je koffie zet niet té heet maakt. Je wilt namelijk de koffie niet verbranden en een bittere smaak proeven. Door de temperatuur een paar graden onder het kookpunt te houden krijg je het beste extract uit de filterkoffie of de koffiebonen en smaakt je koffie dus het lekkerste. Om je koffie helemaal ‘eigen’ te maken kun je experimenteren met de temperatuur. Sommige mensen vinden het lekker om bepaalde koffies te zetten met net wat koeler water. 

 

Wil je echt de allerlekkerste koffie zetten oefen dan veel met de temperatuur van het water, zorg ervoor dat de koffie die je gebruikt vers is, je de juiste verhouding van koffie en water gebruikt en dat je het kopje waar je jouw ideale mix in giet een beetje hebt opgewarmd. Als je dat allemaal voor elkaar hebt kun je jezelf een echte barista noemen.