HOE WORDT OPLOSKOFFIE GEMAAKT?

Het zal fijnproevers een zorg zijn, maar (bijna) iedereen heeft wel eens met oploskoffie te maken of te maken gehad. Als koffieliefhebber ben ik dan toch benieuwd hoe ze dat maken. Het antwoord, of in ieder geval een antwoord, vond ik bij Fortune.nl, een bedrijf dat koffie en koffieautomaten levert aan het bedrijfsleven. Er blijken twee manieren te zijn, ‘sproeidrogen’ en ‘vriesdrogen’. Ik probeer het uit te leggen.

Eigenlijk is oploskoffie het resultaat van vers gezette koffie waaraan het vocht wordt onttrokken en dat vervolgens als poeder wordt verkocht. Heet water toevoegen en klaar ben je. Maar hoe halen ze dat vocht eruit?

Sproeidrogen
De vloeibare koffie wordt heel fijn verstoven in een warme luchtstroom. Het water verdampt daardoor en wordt afgezogen. De koffie dwarrelt als poeder neer. De poeder wordt door middel van stoom tot korreltjes gevormd en luchtdicht, nagenoeg vacuüm, verpakt.

Vriesdrogen
De vloeibare koffie wordt bevroren. Het koffie-ijs wordt heel fijn vermalen tot korreltjes. Deze korreltjes gaan in een speciale drukkamer en worden vacuüm gezogen. Daardoor gebeurt er iets geks. Het bevroren water in de koffiekorreltjes sublimeert, d.w.z. het verdampt zonder eerst te smelten. Zo houd je 100% pure koffie over die wordt verpakt in zakken. Net als de gemalen koffie bestaat de vriesdroog koffie uit een melange van verschillende soorten koffie.