Hoe zet jij je koffie?

Allereerst wens ik jullie een heel gelukkig nieuwjaar met vele mooie koffiemomenten toe. Onthoud: “Good things happen over good coffee”. Dan de vraag van vandaag. Als mensen horen van mijn belangstelling in koffie, dan duurt het nooit lang voordat de vraag volgt: “Hoe zet jij je koffie?”, waarop ik dan nogal eens wijsneuzig antwoord: “Dat hangt van de koffie af”. Waar, maar daar heeft de vragensteller natuurlijk niks aan. Deze informeert eigenlijk naar mijn meest gebruikte zetmethode om die vervolgens te vergelijken mijn zijn/haar eigen koffie gewoontes. Dus hierbij mijn huidige antwoord in blogvorm: sind een paar maanden gebruik ik een nieuwe volautomatische espressomachine van Jura, de E8 met P.E.P.

 

Zoals je in bovenstaande video kunt zien is het een prachtige machine waar je ongeveer alle koffievarianten mee kunt zetten. Instellingen zoals sterkte van de koffie, de temperatuur van het water en de hoeveelheid per kopje kun je eenvoudig opslaan, maar tijdens het zetten nog aanpassen. Handig voor als je bezoek hebt die hun koffie anders drinkt dat jij. Hiervoor had ik al een machine van Jura, de ENA 7, ten opzicht daarvan is dit model een duidelijke verbetering, is stiller en heeft het een moderner gebruikers gemak. Bovendien kan er meer water en bonen in en hoeft de lade met koffieprut minder vaak geleegd te worden.

P.E.P.
Volgens Jura zelf is alles wat ik opgenoemd heb vrij logisch, waar de echte ontwikkeling in zit is in dat P.E.P. Jura beweert er een wereldprimeur mee te hebben en geloofd er heilig in. Maar wat is het? Het staat voor ‘Pulse Extraction Process’. Onderstaande video laat helemaal zien hoe het werkt (in het Engels), maar in het kort komt het er op neer dat het water niet in een keer door de koffie wordt gedrukt, maar in pulsen waardoor er nog meer aroma en smaak uit de vers gemalen koffie gehaald kan worden. En geloof me…dat proef je echt!

 

Smaak
Ik heb de machine inmiddels een tijdje kunnen gebruiken en heb er al heel wat verschillende koffiebonen doorheen gejaagd. Wat me opvalt is dat ik echt verschil proef met mijn eerdere Jura-machine. Het nieuwe systeem breng smaaktonen naar boven die ik niet eerder proefde, of in ieder geval niet in die mate. Soms is dat minder fijn als het tonen zijn die ik niet zo lekker vindt, maar meestal versterkt het de smaak die ik juist zo waardeer in de betreffende koffie. Ik ben, met andere woorden, een zeer tevreden gebruiker. Nu is een E8 wel een pittige investering en ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat er voor over heeft. Gelukkig gaat Jura het P.E.P. systeem in al haar modellen toepassen, dus op termijn zijn er ook goedkopere modellen verkrijgbaar met P.E.P.

chrom1

 

Check de Jura website of ga langs bij een erkende dealer voor meer informatie.