Hoeveel schepjes koffie per kopje? (filter)

Even helemaal back to basics. Ooit zet je namelijk je eerste kop koffie met een koffiezetapparaat of een filter op een kop/kan. De vraag die meestal pas opkomt als je al met koffie en schep in de hand staat is: Hoeveel schepjes koffie moeten er per kop in het filter?

Het meest gegeven antwoord is 1 afgestreken schepje (uitgaande van een standaard koffieschepje) liefst versgemalen koffie per kop. Als je geen koffieschepje hebt, ga dan uit van een afgestreken eetlepel.Dit is echter een gemiddelde en geldt dus niet voor iedereen.

Doe de gemalen koffie in het filter en schut het even voorzichtig voor een goede verdeling.

Zelf doe ik er graag net iets meer is, dus ik strijk de schepjes niet af. Iemand die niet zo van sterke koffie houdt adviseer ik juist iets minder koffie per kop te doen. Zet je meer dat zes kopjes, dan geldt voor een gemiddeld sterke koffie 1 schepje minder dan het aantal kopjes en de liefhebber van sterker in dit geval dus nog steeds 1 schepje per kop.

Drip_Step5

P.S. als je toch met filterkoffie aan de gang gaat, zorg er dan voor dat je het filterzakje, voordat de koffie erin gaat, even nat maakt met heet water. Dat voorkomt kartonsmaak aan je koffie.

Foto’s: Blue Bottle Coffee