Koffie Brouw Methodes

Koffie is iets dat culturen over de hele wereld gemeen hebben, maar daar stoppen de gelijkenissen. Er zijn ontelbaar veel manieren om een pot van je favoriete smaak te brouwen en landen wereldwijd hebben verschillende manieren die voor hen werken, ofwel vanwege het gemakt, ofwel om er voor te zorgen dat de smaak behouden blijft en beter wordt tijdens de bereiding.

Misschien zweer je bij je cafetière, maar als je nog niet alle brouwmethodes hebt uitgeprobeerd, weet je niet wat je misschien mist. Deze gids helpt je stap voor stap door enkele alternatieve brouwtechnieken, van de koffiepad-machine tot de meer traditionele methodes die in de geschiedenis zijn gebruikt. Men je klaar voor een avontuur?

 De cafetière

We beginnen bij de goede oude, wereldwijd bekende cafetière of French Press. Deze koffiemaker is gemaakt in – goed geraden! – Frankrijk. Hoewel de Fransen de uitvinders zijn, is dit koffiezetapparaat populair in Europa, Amerika, Zuid Afrika, Australië en Nieuw Zeeland.

Hoe werkt het?

Je begint met het malen van je favoriete merk koffiebonen, hou ze eerder wat grover dan fijn. Voeg een theelepel gemalen bonen toe voor elke kop die je wil zetten (pas de hoeveelheid gerust aan naar jouw smaak). Giet kokend water over de gemalen koffie en wacht een drietal minuten, of tot je een laagje dik laagje bovenop ziet. Duw de plunjer zachtjes naar beneden en zie hoe het met koffie gemengde water naar boven komt en de gemalen koffie naar de bodem wordt geduwd. De koffie is nu klaar. Giet en serveer.

De Smaak:

Normaal gezien produceert een cafetière een meer schoner smakende koffie die de natuurlijke smaak van de koffieboon goed behoudt. Deze brouwmethode laat geen ruimte voor oververhitten en omdat er geen papieren filter aan te pas komt, is deze koffie meestal wat dikker van textuur.

French-Press

Phins

Als je in Vietnam bent, zul je overal kleine kopjes zien, elk met een klein, koffiepot-achtig dingetje aan de rand. Deze kleine koffiemakers worden Phins genoemd en lijken op kleine kookpotten. In India zie je een gelijkaardige kopjes. Maar daar plaatsen ze grotere brouwers over een karaf om meer dan 1 kopje koffie per keer te zetten.

Hoe werkt het?

Begin met enkele theelepels gemalen koffie in de zeef van de Phin, zorg dat de koffie gelijk is verdeeld. Voeg enkele theelepels gekookt water in de brouwer en laat de koffie even zwellen voor je er de rest van het water in doet. Sluit het deksel en laat de koffieeven sijpelen terwijl het door de zeef gefilterd wordt en in het kopje of in het karaf druppelt.

De smaak:

Een Phin zorgt voor koffie met een sterke smaak die wat lijkt op espresso. Het doet de zuurgraad van de koffie dalen en ideaal voor een cold brew (wat een populaire manier van koffiedrinken is in tropische klimaten.).

De Ibrik Of Turkse Koffie

Als je echt het avontuurlijke type bent dan wil je misschien wel deze brouwmethode uitproberen die al eeuwenlang wordt gebruikt en nog steeds vaak gebruikt wordt in landen als Turkije, Griekenland en het Midden Oosten. Voeg een vleugje geschiedenis toe aan je koffie door een traditionele pollepel te gebruiken om te brouwen.

Hoe werkt het?

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je bonen zo fijn mogelijk gemalen zijn en lijkt op de textuur van babypoeder. Meng je gemalen koffie, suiker en koud water in een Ibrik (pollepel). Voeg ongeveer 100ml water toe voor elke volle theelepel koffie en ongeveer een halve theelepel suiker. Verhit de Ibrik en zijn inhoud boven een verhitter en kook het tot het schuimt. Haal de pollepel van boven de verhitter en wacht tot gestopt is met schuimen. Herhaal dit ‘schuimen en rusten’ nog twee keer. Eens de koffie in de kopjes is gegoten, zou er onderin wat gemalen koffie moeten zitten en bovenop een schuimend laagje koffie.

De smaak:

Als je van sterke koffie houdt, dan zul je van deze koffie genieten. Deze koffie geeft absoluut een kick! De suiker wordt niet alleen samen met de koffie gebrouwen vanwege de zoete smaak, maar ook om de zuurgraad te verlagen!

turkse koffie

De Moka

Het is aan de Italianen te danken dat we de Moka hebben, hoewel het kleine espresso gadget in heel Europa populair is. Deze brouwer bestaat uit twee kamers, waarvan eentje bovenop de andere zit. Ze zijn doorgaans gemaakt van aluminium en roestvrij staal.

 

Hoe werkt het?

Vul de onderste kamer met koud water, tot het drukventiel. Doe je fijngemalen koffiebonen in de bovenste kamer en plaats de zeef filter er bovenop. Maak het deksel vast op de bovenste kamer. Verhit het tot het gorgelt, het moment waarop je een authentiek volle espresso zal ontdekken in de bovenste kamer. Gebrouwd door stoom.

De smaak:

Zoals we al zeiden, de Moka is meer een espresso machine, dus het zal ieder aanspreken die houdt van een heel sterk kopje brouwsel. Het eindresultaat is een kopje met een lagere zuurtegraad en een bijna chocoladeachtige smaak.

De Sok

Geen oude, stinkende sokken hier! De sok techniek is een populaire methode in Centraal en Zuid Amerika en een gelijkaardige methode wordt ook gebruikt in Thailand en Maleisië. Dit eenvoudige infiltratiesysteem is gemaakt van katoen of mousseline en lijkt op een sok. Die filtert de koffie en leidt hem in een kopje of kan.

Hoe werkt het?

Om te voorkomen dat er gemalen koffie door de gaatjes van de stof glipt, moet je zorgen voor een gemiddelde of grove maling. Gebruik de ‘sok’ – die op een vlindernetje lijkt met een draad of houten frame – en houd hem boven je koffiebeker of koffiekan. Voeg de gemalen koffie toe aan de sok en giet dan gekookt water over de gemalen koffie. Het nu met koffie gemengde wat zal zachtjes in de kop of kan lopen.

De Smaak:

Nieuwe ‘sokken’ hebben de neiging om een katoenachtige smaak aan het brouwsel toe te voegen – tot ze natuurlijk goed gebruikt zijn. Eens de koffie goed ingewerkt is in de stof, krijg je koffie met duidelijk hoge tonen, meestal bloemig of fruitig van aard. 

sok techniek

Instant Koffie

Hoewel instant koffie merken een niet echt goede naam hebben wanneer we het over kwaliteit en smaak hebben, wordt dit brouwproces wereldwijd gebruikt. Vooral vanwege het gemak en omdat het een betaalbare optie is wanneer we het hebbe over een heet kopje.

Hoe werkt het?

Instant koffies worden gemaakt door koffiebonen in water te doen oplossen, om een oplosbare koffie te maken. Deze oplosbare koffie wordt dan gedroogd met een spray of door in te vriezen. Het eindresultaat is een reeks koffiegranules of kristallen. Je hoeft dan enkel nog heet water over de instant koffie te gieten en je hebt je kopje!

De Smaak:

Oké, dus er zijn een paar instant koffies van goede kwaliteit, maar meestal krijg je een nogal smakeloos brouwsel dat waarschijnlijk wat aan de muffe kant is. Maar waarom oordelen? Als je koffie nodig hebt, heb je het nodig!

Koffie Pad Machines

Terwijl de meeste brouwmethodes die we tot nog toe bespraken al van oudsher worden gebruikt, is de meest recente uitvinding de wereldwijd gebruikte en erg populaire koffiepad machine.

Hoe werkt het?

Koffiepad machines maken gebruik van kleine, verzegelde pads, die vol zitten met gemalen koffie. Je stopt eenvoudigweg de pod of capsule in de machine, drukt op een paar knopjes met opties en daar ga je! Afhankelijk van de functies van het model, kun je een koffiepad machine afstellen tot je de kop met je gewenste smaak hebt.

De smaak:

Er zijn zo veel verschillende soorten koffiepad machines op de markt en op elke machine kun je verschillende smaken instellen. Het enige nadeel van deze machines is dat ze de koffie kunnen oververhitten als ze niet goed gebruikt worden. Hierdoor breek je de natuurlijke smaak van je koffie meteen af.

koffiepadmachine

Een van de bijzonderheden van koffie is dat het in allerlei soorten smaken, texturen en brandingen te vinden is, zodat je er nooit genoeg van kan krijgen. Maar het drinken van je koffie hoeft niet het enige leuke te zijn aan je koffie. Je kan ook lekker experimenteren met de verschillende brouwmethodes en ontdekken hoe verschillende culturen hun koffie drinken. Een leuke manier om meer te leren over de wereld, ondertussen genietend van een unieke ervaring met een hintje cafeïne. 

We bespraken enkele alternatieve manieren om een goed bakkie te maken, maar er zijn nog veel meer eeuwenoude brouwmethodes in heel wat andere landen. Koffie is één van ’s werelds beste smaakmakers en voor velen van ons, is het een gevestigde waarde in ons eetpatroon. Het is absoluut de moeite waard om meer over de magische bonen te ontdekken, hoe ze gebrand worden en – nog belangrijker – hoe de koffie wordt gemaakt.