Koffiemachine ontkalken

Een koffiezetapparaat is vaak een duur apparaat om aan te schaffen. Goed onderhouden is dus erg belangrijk, want het zou zonde zijn als je heel vaak een nieuw apparaat moet aanschaffen. Het moeten ontkalken van je koffiezetapparaat is iets waar je in principe niet onderuit komt als je geregeld een kop koffie drinkt uit eigen keuken. 

 

Sommige mensen ontkalken hun machine nooit, ‘want dat is toch hartstikke ingewikkeld?’ Nou, dat valt dus eigenlijk best wel mee. Ontkalken is makkelijker dan je denkt en de voordelen zijn enorm. Zo blijft je koffie lekker warm, verbruikt je koffiemachine niet teveel energie en blijft hij langer heel. Maar hoe werkt dat ontkalken nou precies? 

Waarom moet je een koffiemachine ontkalken

Waarom is het eigenlijk nodig om een koffiemachine te ontkalken? Het is eigenlijk hetzelfde als bij andere elektrische apparaten in je huis die met water werken, zoals je wasmachine of vaatwasser: Het water waarmee de machines werken laat elke keer een klein laagje mineralen achter op verwarmingselementen en in leidingen en filters van je koffiezetapparaat. Dit is kalk. 

 

Kalk kan ervoor zorgen dat de machines dichtslibben, wat ervoor zorgt dat je koffie niet meer lekker smaakt, niet goed warm wordt en het koffiezetapparaat meer energie verbruikt of zelfs helemaal stuk gaat. Om dit te voorkomen is het nodig om je koffiezetapparaat te ontkalken. 

Minimaal twee keer per jaar ontkalken

Hoeveel kalk er achter blijft hangt af van de hardheid van het water, die kan in elke woonplaats anders zijn. Hoe vaak moet je een koffiemachine dan ontkalken? Dit ligt een beetje aan het koffiezetapparaat en dus aan de hardheid van het water, maar gemiddeld kun je erop rekenen dat je een koffiezetapparaat om de twee maanden moet ontkalken. 

 

De meeste fabrikanten houden een minimum van twee keer per jaar aan. Kun je de gebruiksaanwijzing van je koffiezetapparaat niet meer vinden, en geeft je koffiezetapparaat niet aan wanneer hij ontkalkt moet worden, dan kan het volgende lijstje je helpen.

 

Ik moet mijn machine ontkalken als…

…er een kwartaal voorbij is

…er 100 kopjes koffie gezet zijn

…de koffie niet meer zo warm wordt

…het lang duurt voordat de koffie klaar is

…het koffiezetapparaat gekke geluiden maakt

Ontkalken voor een langere levensduur 

Het ontkalken van je koffiezetapparaat zorgt ervoor dat de levensduur van de machine verlengt wordt en dat je koffie puur van smaak blijft. Dat zijn al twee goede redenen om je apparaat goed te onderhouden. Een andere goede reden is dat sommige fabrikanten in de kleine letters hebben opgenomen dat de garantie op het apparaat niet meer geldt als hij niet geregeld ontkalkt wordt. 

Verschil tussen ontkalken en reinigen

Je maakt je machine vaak grondig schoon met speciale schoonmaaktabletten, maar toch begint hij uiteindelijk te haperen. Hoe kan dat? Waarschijnlijk omdat je bent vergeten je apparaat ook te ontkalken, want vergis je niet, ontkalken is iets anders dan reinigen. Je koffiezetapparaat moet veel vaker gereinigd worden dan dat je hem moet ontkalken. 

Waarmee kun je een koffiemachine ontkalken

Er is geen eenduidig antwoord te geven op welk middel je moet gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken. Dit ligt namelijk aan het soort koffiezetapparaat en de fabrikant ervan. Om erachter te komen welk ontkalkingsmiddel voor jouw apparaat het beste is, kun je daarom altijd het beste even de gebruiksaanwijzing raadplegen. Waarschijnlijk kom je dan één van de volgende middelen tegen: 

 

  • Vloeistoffen 
  • Tabletten
  • Poeder 

 

Al deze middelen werken door ze toe te voegen aan het waterreservoir van het koffiezetapparaat. 

 

Misschien ben je online tegengekomen dat je je koffiezetapparaat ook prima kunt ontkalken met azijn. Dat is een stuk goedkoper dan alle speciale ontkalkingsmiddelen die door fabrikanten op de markt zijn gebracht. We raden het gebruik van azijn als antikalkmiddel wel af. Veel onderdelen van bepaalde koffiezetapparaten kunnen namelijk niet tegen azijnzuur. Het kan dus zijn dat je ontkalkingsbeurt met azijn je apparaat meer kwaad doet dan goed. 

 

De kosten voor de door jouw koffiezetapparaat fabrikant voorgeschreven antikalkproducten zijn dan misschien wel wat hoger, maar over het algemeen hoef je jouw koffiezetapparaat maar 2 keer per jaar te ontkalken en je apparaat gaat daardoor veel langer mee. Dat is het wel waar toch? 

Zo kun je jouw koffiemachine ontkalken

Elk koffiezetapparaat heeft zijn eigen methode om te ontkalken. We zetten de populairste koffiezetapparaten voor je op een rij, met daarbij de juiste ontkalkingsmethode. Bij elk koffiezetapparaat geldt dat je de oude koffie of cups eerst verwijdert. 

Ontkalken Krups Koffiezetapparaat

Het Krups apparaat kun je ontkalken met ontkalkingspoeder. Je ziet op het waterreservoir een punt staan tot waar je deze moet vullen. Doe dit en voeg het zakje poeder toe. Vervolgens plaats je een grote kan onder het apparaat en kan het ontkalkingsproces beginnen. Het kan zijn dat het apparaat aangeeft dat je water toe moet voegen. Doe dit als dat nodig is. 

Ontkalken Nespresso koffiezetapparaat

Ontkalken van een Nespresso koffiezetapparaat gaat ongeveer hetzelfde als ontkalken van een Krups Machine. Je voegt ontkalkingsvloeistof toe aan het waterreservoir en zet een grote bak onder de koffieuitloop. Nu kun je het ontkalkingsproces weer beginnen. Hoe dat precies moet kun je het beste in je gebruiksaanwijzing lezen, maar in de meeste gevallen start je het proces door de twee knoppen tegelijk 3 seconden in te drukken en dan nog een keer de Lungo knop in te drukken. 

Ontkalken andere koffiezetapparaten

Het ontkalken van de meeste moderne koffiezetapparaten die werken met bonen of filterkoffie gaat wat makkelijker. Deze apparaten hebben namelijk heel vaak een geautomatiseerd systeem, waardoor je alleen maar antikalkmiddel hoeft toe te voegen en op de knop moet drukken. Vaak is het bij de duurdere apparaten ook zo dat er wordt aangegeven op het apparaat wanneer het weer tijd is om je machine te ontkalken. Dan gaat er een lampje branden. De meest luxe machines hoef je zelfs helemaal niet te ontkalken (Miele). Deze machines worden automatisch ontkalkt

Waterfilter gebruiken tegen kalk in het koffiezetapparaat

Er zijn waterfilters op de markt die je in je koffiezetapparaat kunt gebruiken tegen kalk. Deze speciale filters plaats je in het waterreservoir en ze filteren het kraanwater dat je daarin hebt gedaan. Dit zorgt ervoor dat je koffie met zuiver water wordt gezet, én dat er minder kalk achterblijft in je machine. Hierdoor hoef je jouw apparaat minder vaak te ontkalken. Maar pas wel op, de waterfilters zijn volgens de meeste fabrikanten geen vervanger voor het ontkalkingsproces. 

De allerlekkerste koffie door op tijd te ontkalken

De allerlekkerste koffie zet je met een schoon koffiezetapparaat zonder kalkaanslag in de leidingen. Je kunt pas echt genieten van heerlijke geurende koffie in de ochtend, als het kopje is gezet door een goed onderhouden koffiezetapparaat. 

 

Door meerdere keren per jaar je koffiezetapparaat te ontkalken zorg je ervoor dat de machine veel langer meegaat en je de allerbeste koffie kunt zetten. Vind je het lastig om zelf te onthouden wanneer je jouw koffiezetapparaat moet ontkalken, kies dan voor een koffiezetapparaat met een indicatielampje, die aangeeft wanneer het tijd is voor een ontkalkingsbeurt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een wat duurdere machine met een automatisch ontkalkingsprogramma. 

 

Gebruik voor het ontkalken van je machine altijd die producten die de fabrikant voorschrijft en ontkalk het apparaat liever een keer te veel dan te weinig. Op die manier weet je zeker dat je garantie op het apparaat blijft gelden en dat je koffiezetapparaat niet van binnen vol komt te zitten met kalkaanslag, met alle gevolgen van dien.