KOFFIEZETTEN MET DE BIALETTI MOKA EXPRESS KOFFIEPOT VOLGENS CURLY COFFEE

Curly Runhaar is de man achter Curly Coffee. Hij is een echte koffie enthousiasteling die zijn passie voor koffie wil delen met zijn eigen melanges koffiebonen. Dat kan via zijn webshop en sinds kort ‘echte’ winkel in Zwolle. Maar, als de tijd het toelaat, kruipt Curly ook nog eens achter de computer om leuke, informatieve blogs te schrijven.

Mijn oog viel op zijn  uitgebreide artikel over het zetten van koffie met de Bialetti Moka Express Koffiepot. Naast en heldere gebruiksaanwijzing is er ook veel aanvullende informatie over het ‘mokkapotje’ te lezen.

Het kenmerkende ontwerp van Bialetti’s Moka Express is de art-deco aandoende 8 hoekige vormgeving van het boven- en onderreservoir van het potje. Uniek is dat sinds 1933 alleen het handvat van vorm is veranderd.

Erg blij werd ik van het feit dat hij een diepgeworteld misverstand aankaart. Het mokkapotje van Bialetti is GEEN percolator! Dat had ik al eens eerder gehoord, maar een duidelijke uitleg daarbij kon ik niet vinden. Curly geeft die wel.

Percoleren betekent doorsijpelen – een grondstof uittrekken door er steeds vloeistof op te gieten. Het procedé van koffiezetten met een percolator is niet gelijk aan dat van een Moka Express. Bij de Moka Express wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt. Bij een percolator wordt het water van onderen verwarmd om vervolgens over de gemalen koffie bovenin de pot besprenkeld. Het water neemt de aroma’s over en loopt door het filter weer naar beneden. Het procedé is dus net even anders. 

Foto: Lyon Chiu (Flickr)