Perfecte Latte art

Natuurlijk is de look geen deel van de smaak, maar het heeft wel een sterk effect op onze perceptie. Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Dit proeven we met onze hersenen, niet met onze smaakpapillen. Onze hersencellen zijn eenvoudig voor de gek te houden. Als dit je maar gek lijkt, moet je weten dat wetenschappers dit reeds bewezen.

Een experiment in Frankrijk toonde aan dat zelfs de meest ervaren wijnexperts misleid kunnen worden. De onderzoekers kleurden witte wijn rood en gaven het aan de connoisseurs. Geloof het of niet, maar ze geloofden dat ze rode wijn dronken.
Dit vreemde feit van de menselijke zintuigen wordt al lang gebruikt in restaurants om hun eten aantrekkelijker te maken. Door het eten op het bord er goed uit te doen zien, zorgen de restaurants voor een betere smaak.

Natuurlijk zijn het niet alleen gastronomische gerechten die mooi worden gemaakt, maar ook allerlei drankjes. Daarom krijg je heel wat vreemd-uitziende cocktails in moderne bars, bier en shotjes likeur in grappige glazen en verpakkingen, enzovoort.
En we mogen koffie natuurlijk niet vergeten. Latte kunst is een heel populair iets geworden, met in bijna elke koffiebar eigen methodes om interessante patronen te maken. Hoewel bijna elke barista zijn of haar geheimpjes niet wil delen, betekent het niet dat latte kunst moeilijk is. In tegendeel, ook jij kan het in je eigen keuken doen!

Wat je nodig hebt om de perfecte latte art te maken:

 • Koffiemachine – Of het nu een koffiepad machine is, een koffiemachine om koud te brouwen, koffie percolator, of eender welke soort cafetiere, het maakt niet zo veel uit. Alles wat je nodig hebt is een toestel dat een shot espresso kan maken met genoeg room.
 • Melkopschuimer – Je kan latte art maken met gewone melk. Het moet gestoomd worden, waarvoor je een melkschuimer nodig hebt.

Oké, we begrijpen dat er maar weinig mensen weten dat er zoiets als een melkschuimer bestaat of zelfs waar het te kopen. Maar, geen zorgen, want je kan er een soort schuim mee maken dat ideaal is voor latte art, door een proces van denaturatie.

Je maakt dit soort schuim door stoom toe te voegen aan melk, waardoor het melkvet breekt in suikers, waardoor de smaak zoeter wordt. Om dit te bereiken, kun je een magnetron gebruiken. Het eerst wat je moet doen, is de melk flink schudden in een potje. Daarna zet je het een paar seconden in de magnetron. Het schudden is heel belangrijk, omdat de geschudde melk het schuim langer behoudt. Anders zal het gewoon verdwijnen.

 

Melkschuim In een Kop Koffie Gieten

Het klinkt misschien eenvoudig, maar het is eigenlijk nogal lastig. Om ervoor te zorgen dat je latte art kan maken, moet je het melkschuim op de een of andere manier bovenop krijgen. En geloof ons, dat is niet eenvoudig. Je moet het traag en met zorg doen, zodat de melk eerst zakt en het schuim bovenop blijft. Maar, als je het te traag doet, blijft het schuim misschien in het kopje. Dit maak het niet alleen moeilijker om je latte art te maken, maar zal ook de smaak van je drankje beïnvloeden.

Een ander iets om op te letten, is de melkgieter niet weg te halen van de rand van je kopje. Want als je dat doet, zal de melk die je er in giet, zich mengen met de espressolaag, in plaats van bovenop komen. En dan kun je geen latte art meer maken.

4-Stappen Proces om Perfecte Latte Art Te Maken

Het is nutteloos om latte art te leren uit een boek. Je moet het gewoon doen. Oefening baart kunst, dus zelfs wanneer je eerst poging in een catastrofe eindig, wanhoop niet. Blijf gewoon doorgaan tot je de perfecte latte art maakt. Het hele proces is nogal makkelijk te onthouden. Je moet gewoon de volgende stappen onthouden!

Stap 1 – Het schuim maken

Melkschuim maken is eenvoudig wanneer je een melkschuimer of stoompijpje gebruikt. Het alternatief is een magnetron te gebruiken. Hoe je het ook doet, zorg dat je de juiste melk gebruikt. Ons advies is geen volle melk te gebruiken maar 2% melk (magere melk).

Je denkt misschien ‘hoe meer vet, hoe beter het schuim’, maar in feite maakt magere melk de grootste bellen. In de plaats van koemelk, kun je ook een zuivelvrij alternatief gebruiken, zoals kokosmelk, rijstmelk, amandelmelk of de populaire sojamelk.

Stap 2 –Espresso maken

Eens je klaar bent met het melkschuim maken, is het tijd om je espresso te maken. We gaan je niet vertellen hoe dat te doen, het hangt af van je voorkeuren en de koffiemachine die je gebruikt. Maar we adviseren je wel om je espresso wat sterker te maken, gezien je latte art en dus espresso met melk maakt. Anders kan het aroma van de koffie misschien verdwijnen.

Stap 3 – De melk gieten

Zoals we al zeiden, is de manier waarop je melk schuimt essentieel. Je moet het niet te snel en niet te traag doen. Natuurlijk is het niet eenvoudig, maar we zijn er zeker van dat je de techniek te pakken hebt na een paar pogingen.

Stap 4 – Een patroon maken

Het zogeheten etsen is een soort patroon maken dat een koffieroerder gebruikt. Je moet eigenlijk gewoon het schuim over de room bewegen en zo je eigen kunst maken. De andere, moeilijkere manier van espresso kunst creëren is het zogeheten vrijuit gieten. Als je besluit om deze techniek te gebruiken, kun je gebruik maken van verschillende patronen. De meest gebruikelijke is de rosetta en het hart. 

Een Rosetta Patroon Maken

  • Stap 1 – Begin met de melk gieten, terwijl je de mok schuin houdt.
  • Stap 2 – Eens je schuim naar de bovenkant ziet komen, beweeg de mok naar achteren.
  • Stap 3 – Ga heen en weer met de kruik en wanneer de melk er bijna overheen komt, beweeg je de kruik snel in een rechte lijn door het patroon heen.
  • Stap 4 – Het laatste wat je moet doen is de kop zachtjes van links naar rechts te bewegen.

Een Hart Patroon Maken

 • Stap 1 – Giet je melk in een links-rechts beweging aan een kant van het kopje. Stap 2 – Beweeg de kop een beetje naar voren en blijf de melk gieten tot je het kopje bijna volledig hebt gevuld.
 • Stap 3 – Giet tot slot een snelle, rechte lijn naar voren en er verschijnt een hartje.

latte koffie

Latte Art Truc

We besloten om je tot slot nog een klein geheimpje te verklappen dat veel grote koffiebarketens gebruiken om interessante latte art te maken in een paar seconden. Alles wat je nodig hebt, is een in metaal of plastic uitgesneden vorm en een beetje chocoladepoeder.

Doe het poeder over de uitgesneden vorm en voilà, je hebt geweldige latte art gemaakt, zonder moeite!

Mocht je je afvragen waar je die stencils kan vinden, zeggen we Amazon. Je kan natuurlijk ook je eigen patronen maken door bijvoorbeeld in een stukje linoleum een vorm uit te snijden, met een veiligheidsmes.