Top tips voor top koffie

Sommigen zeggen dat Voltaires filosofie de grondleggers van de VS inspireerden tot het uitzetten van de Britten uit Amerika.We hoeven ons niet te mengen in deze discussie, maar we willen wel écht iets leuks over Voltaire vertellen – deze man dronk een 50-tal kopjes koffie per dag! Misschien maakte dat hem zo spitsvondig en alert, waardoor hij al die vrijheidslievende teksten schreef!

Ook jij kan, net als Voltaire, koffie gebruiken als brandstof om je gefocust te houden op je werk. Cafeïne, wat koffiebonen eigenlijk produceren om insecten op afstand te houden, is een potentiële stimulant. Dit is waarom zakenlui er bij zweren. Koffie is ook een favoriet drankje bij studenten, omdat het hen helpt zich te concentreren en zelfs hun hersenactiviteit verbetert.

Het is ook goed voor sociaal contact. Mensen houden ervan om met vrienden over koffie te praten. Het is zelfs in sommige landen een soort van excuus om met vrienden samen te komen. De Zweden hebben bijvoorbeeld een sociaal gebeuren, “fika”, waarbij vrienden samen koffie drinken in het midden van de werkdag. Dat is misschien wel een van de redenen waarom Zweden een van de 10 gelukkigste naties is in de wereld, volgens het 2018 World Happiness Report.

Maar, dat zijn niet de enige goede dingen over koffie. Het is wetenschappelijk bewezen dat koffie goed is voor je gezondheid. Sommige wetenschappers zeggen zelf dat koffie antioxidanten bevat die van betere kwaliteit zijn dan groene thee. Het kan je helpen bij het ontgiften van je lever, het verminderen van je cholesterol, het verbeteren van metabolisme, enzovoort.

Maar, de hoofdreden waarom mensen houden van koffie drinken is de geweldige smaak. Je vindt het misschien moeilijk om te geloven, maar het kan zelfs nóg beter smaken. Hier zijn 5 dingen die je moet proberen omdat ze je gaan helpen om het perfecte kopje koffie te maken.

koffie maken

 1. Kies de Beste Koffiebonen

De nerd in ons moet je gewoon vertellen dat koffiebonen geen echte bonen zijn. Ze zien er uit als bonen, maar het zijn eigenlijk zaden. Geloof het of niet, maar ze groeien aan bomen. De koffieboom of Coffea is een struikachtige boom die een meter of 3 hoog wordt. Natuurlijk hangt dat af van het soort boom.

Nu we het toch over verschillende soorten, dat is wat zo’n impact heeft op de smaak van je koffie. Arabica is de meest voorkomende soort, die meer dan 60 procent van de totale koffieproductie voor haar rekening neemt. De tweede meest populaire koffiesoort is Robusta.

Dus, welke van deze twee variëteiten past bij jou? Om je te helpen kiezen, zijn hier de voornaamste kenmerken:

Arabica: hoge zuurtegraad, zacht aroma, een zoetige smaak.

Robusta: sterke smaak, meer more cafeïne, en een nasmaak die wat lijkt op pindanoten.

De smaak van koffie hangt ook af van de manier waarop de bonen zijn gebrand. Dus, kies de manier die bij jouw smaak past:

 • Zacht gebrand – Je zal geen olie zien drijven, omdat ze niet lang genoeg geroosterd zijn om de olie te doen doorbreken. Over het algemeen is deze koffie zacht van smaak en prettig van smaak voor de meeste mensen.
 • Medium gebrand – Ook wel bekend als de Amerikaanse Branding door het fijn dat het de standaard is in de Verenigde Staten. Dit type heeft een sterkere smaak dan de zachte branding en houdt toch een toplaag zonder olie.
 • Donker gebrand – Als je houdt van een koffie met een sterk aroma, kies dan voor deze branding. Deze soort wordt standaard gebruikt voor espresso, dus als je van deze smaak houdt, ga dan voor deze soort.

En soms is de beste keuze de mix tussen deze twee types branding. Afhankelijk van de verhouding, krijg je misschien een mix dat zacht smaakt en toch een hoog percentage cafeïne heeft. Of je kan juist het tegenovergestelde creëren: een koffie met sterk aroma en weinig cafeïne.

 1. De Bonen Zelf Malen 

Dit is een geweldige tip voor het brouwen van een koffie veel aroma – maal de bonen zelf, enkele momenten voor je de koffie maakt. Wanneer het om aroma gaat, is er niets te vergelijken met vers gemalen koffie. De reden waarom is dat de oxidatie nog niet is gebeurd. Kort gezegd: wanneer gemalen koffie in contact komt met lucht, zullen de bestanddelen reageren op atomen en verschillende soorten nieuwe molecules maken..

Dit is trouwens de belangrijkste reden waarom vooraf gemalen koffie in vacuüm verpakkingen wordt verkocht. Nu we het er toch over hebben: als je thuis een vacuümmachine hebt, gebruik de verpakking dan opnieuw om de koffie te bewaren. Maar als je zo geen machine hebt, kun je de koffie gewoon in een plastic zak stoppen, hem verzegelen en in de koelkast stoppen.

 1. Kies de Juiste Koffiezet Techniek

Koffie kan heet of koud worden gebrouwd. Als heet brouwen kan, moet de koffiemachine de temperatuur tussen de 88 en 98 graden Celcius houden. Op deze manier worden de meeste bestanddelen die koffie zijn aroma geven, worden gebruikt.

Hebben we het over brouwtijd, dan hangt het allemaal af van het type koffiemachine dat je gebruikt en, natuurlijk, van je voorkeuren. En als je toch nog niet tevreden bent of de koffiesmaak, kan dit ofwel door een te korte of te lange brouwtijd. De oplossing is dan om te blijven experimenteren tot je de perfecte brouwtijd hebt gevonden.

In het geval van koud brouwen, krijg je een kort gebrouwen koffie. De smaak is mild, net zoals het cafeïnegehalte. Om koffie op deze manier te maken, moet je de gemalen koffie mengen met water (of melk) en het enkele uren laten weken. En nét voor je het gaat drinken, schenk je het in boven een filter.

koffie zetten

 1. Gebruik de Juiste Koffiemachine

De smaak van een koffie hangt ook sterk af van het type koffiemachine dat je gebruikt. Afhankelijk van je smaak, kan de beste koffiemachine alles zijn van het klassieke koffiezetapparaat tot een moderne espressomachine.

 • De Ouderwetse Koffiepot – Deze machine maakt gebruik van een afkooksel proces, wat ongeveer neerkomt op soep maken. In enkele talen, zoals het Hongaars, betekent koffie “zwarte soep”.
 • French Press – Om de smaak uit gemalen koffie te halen, gebruikt de French press de hoge temperatuur van gekookt water en hoge druk. Het resultaat is dat je een sterke smaak krijgt met een sterk aroma.
 • Espresso Machine – De druk van een French press kan niet vergeleken worden met diegene van de espresso machine. Deze machines kunnen ongeveer alle aroma halen uit koffie, wat voor de smaak zorgt waar zo veel mensen van houden. Dus, als je een fan bent van sterke koffie, is een espressomachine wat je nodig hebt.
 • Moka – Als je geen zin hebt om een paar honderd euro uit te geven aan een espressomachine, kun je nog altijd voor een goedkoper alternatief gaan – een Moka. Deze koffiemaker was gepatenteerd in de jaren 20 door een Italiaan, Alfonso Bialetti. Zijn bedrijf maakt nog steeds Mokakannen en je kan ze aan betaalbare prijzen kopen. 

Goed advies wanneer het gaat over koffiezetapparaten – voor je er een koopt. Maar zorg dat je echt houdt van de koffie die het toestel maakt. Om dat te doen, kun je simpelweg naar een koffiewinkel gaan en verschillende smaken uitproberen.

 

 1. Goede Smaakmakers

Je kan het aroma van je koffie verbeteren door wat suiker toe te voegen. Of melk of crème, maar als je je wat avontuurlijker voelt, kun je altijd een van de volgende drankjes maken:

 • Frappuccino: Voeg ijs, volle melk en suiker toe aan je espresso. Schudden, niet roeren. Of stop alles enkele seconden in een blender.
 • Café Mocha: Chocolade en koffie zorgen voor een geweldige combinatie. Om café mocha te maken, meng je chocoladesiroop, melk en espresso.
 • Affogato: Je kan gerust zeggen dat affogato eerder een dessert is dan een drankje. Het is namelijk een bolletje gesmolten ijs in je kopje koffie.
 • Bulletproof Coffee:  Uitgevonden door Dave Asprey, is Bulletproof coffee blijkbaar een geweldige manier om je dag te starten. Je maakt het door koffie in een blender te mixen met kokosolie of een ander vet alternatief. Door dit hoge vetgehalte, is dit drankje heel populair bij mensen die het keto dieet volgen.
 • Irish Coffee: Doe wat whiskey in je koffie en je hebt je Irish coffee gemaakt. Maar zorg wel dat je whiskey gebruikt, geen whisky. De versie met een extra “e” is hoe de Ieren het uitspreken.
 • White Russian: Volg de Dude’s advies en meng koffie, slagroom en wodka voor een onvergetelijke ervaring. Doe je er te veel wodka in, wordt de ervaring misschien zelfs onvergetelijk.

Het feit dat koffie goed samengaat met heel wat verschillende dingen, maakt het een van de meest populaire basisdingen in de wereld. Je kan het mengen met zo veel dus misschien is het beste advies dat we kunnen geven om creatief te zijn. Experimenteer zelf en misschien ontdek je wel het geweldigste kopje koffie.

koffie