Waar let je op bij de aanschaf van een koffieautomaat voor een bedrijf?

Gastblog door Sander Wijdeman – Nederlandse mensen zijn echte koffiedrinkers. Dit is ook terug te zien op de arbeidsvloer. Werknemers drinken graag een kop koffie tijdens de uit te voeren werkzaamheden. Als directeur of facilitair manager van een bedrijf, doe je er daarom goed aan een luxe koffieautomaat in de kantine of op de werkvloer te plaatsen. Uiteraard is het van belang dat deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Waar moet je allemaal op letten? 

Voor wie is de koffieautomaat bestemd?
Allereerst moet je jezelf de vraag stellen voor wie de koffieautomaat bestemd is. Mag iedereen in de kantine er gebruik van maken of is deze juist specifiek bedoelt voor gasten die je wilt ontvangen. Heb je meer dan 25 werknemers in dienst, dan is het een overweging waard om meerdere koffieautomaten aan te schaffen. Hierbij speelt ook het uiterlijk van de koffieautomaat een grote rol. Moet deze strak zijn of is er ook ruimte voor een speelse uitstraling?

De kosten
Uiteraard spelen de kosten een belangrijke rol in de beslissing die je moet maken voor de aanschaf van een nieuwe koffieautomaat. Je koopt een koffieautomaat met de gedachte dat je een duurzame investering doet waar je nog lang van kunt profiteren. Daarom doe er goed aan om vooraf een kostenberekening te laten maken. Hoe duur zijn de koffiebonen en hoe is het koffieverbruik? Komt er jaarlijks een monteur langs om onderhoud te plegen aan de koffieautomaat?

Huren of kopen?
In het verleden werd een koffieautomaat gewoon gekocht, maar vandaag de dag kun je er ook eentje huren. Periodiek lever je een bijdrage aan de leverancier en daarvoor kun je gebruikmaken van de koffieautomaat. Op de lange termijn zal je dat echter meer kosten en dus ben je dan duurder uit.

Welke kwaliteit koffie kies je?
De kwaliteit van de koffie oefent ook veel invloed uit op de uiteindelijke keuze die je maakt. De kwaliteit van de automaat hangt vaak af van de koffiebonen of pads die je gebruikt. Een ding is in elk geval zeker: de lekkerste koffie maak je van echte koffiebonen en niet van pads of gemalen koffiebonen.

Laat je adviseren
Naast kwaliteit en design spelen dus ook de kosten mee in de overweging die je maakt voor een koffieautomaat. Gelukkig kun je je daarin ook uitgebreid laten adviseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Gaasbeek, een totaalleverancier op het gebied van automaten met een ruime keuze en voor ieder wat wils.