Zetmethode: Cafetière, hoeveel koffie en water

Zetmethode: Cafetière, hoeveel koffie en water

 

De Cafetière, French Press of doordrukpot is een populaire, lekkere en redelijk eenvoudige manier om koffie te zetten. Belangrijk zijn uiteraard de ingrediënten (lees koffie) maar ook de verhouding koffie/water en de tijd die je de koffie geeft om te ‘trekken’. Ik help je graag op weg.

Verhouding
Na enige studie kom ik uit op 2 eetlepels gemalen koffie op 180ml water. Een andere bron gaat van een liter water uit en adviseert dan 10 eetlepels gemalen koffie (dat is dan wel voor de grootverbruiker of als er bezoek is lijkt mij zo).

Maling
Bij deze zetmethode gebruik je bij voorkeur een grove maling, dus geen snelfilterkoffie. Sowieso adviseer ik je koffie als boon te kopen en zelf, vers te malen als je het gaat gebruiken.

Water
Gebruik water dat net van de kook af is, met kokend water verbrand je de koffie en wordt deze veel te bitter van smaak. Zonde!

Tijd
Giet het water op de koffie en roer het geheel even licht door. Laat het vervolgens 4 tot 6 minuten staan om zoveel mogelijk smaak uit de koffie in het water te laten trekken. Druk dan de zuiger langzaam naar beneden zodat de prut onderin komt te zitten en je kunt opschenken. Warm houden tijden het wachten kan door een thee- of handdoek om de cafetière te wikkelen, maar er zijn ook veel geïsoleerde versies verkrijgbaar.

Nog even een weetje: Koffie gezet met een cafetière is vol van smaak, maar bevat ook veel cafeïne. Je bent gewaarschuwd. Proost!

French-Press-v-Drip