20 geweldige koffierecepten

Er is echt niets dat “Goedemorgen!” zegt zoals de geur van een vers kopje koffie. Dit magische brouwsel is een belangrijk deel geworden van het begin van de dag. Zo veel, dat de hoeveelheid wereldwijd gedronken bakjes koffie op 1 dag wordt geschat op 2 biljoen kopjes! Vroeger werd koffie heel eenvoudig gebrouwen in een koffiepot en meestal zwart gedronken. Met of zonder suiker, en voor de zachtaardigen misschien met een beetje koffiemelk. Vandaag zijn er tientallen manieren en apparaten om koffie mee te zetten, met een hele trein aan toevoegingen en baristas in top-koffiebars hebben koffie maken tot een kunst gemaakt. Vandaag de dag kun je aan je kopje een oneindig grote variëteit siroop, schuim en andere dingen toevoegen. Maar om de smaak van koffie zo puur mogelijk te houden, zullen we voor nu even kijken naar recepten met zwarte koffie en hier en daar een toevoeging van een beetje zuivel of likeur. 

Koffie Met Melk, Room of Schuim 

kop koffie met koffiebonen

Cappuccino – Elke koffieliefhebber en -drinker ter wereld heeft op een bepaald moment een cappuccino geprobeerd. Niets staat boven dat dubbele shot espresso met een heerlijk laagje geschuimde melk bovenop. Deze koffie is nu eenmaal ontzettend populair. Je kan het op de traditionele manier maken als je een koffiemachine hebt met een melkopschuimer

Affogato – Dit is een soort van dessert kopje koffie, maar heel eenvoudig te maken. Plaats een klodder room of roomijs in je kopje en giet er een shot espresso overheen. Als je zin hebt in avontuur, kun je er ook nog een klein shotje likeur aan toevoegen, zoals Amaretto.

Café Macchiato – De letterlijke vertaling van dit soort koffie is ‘Gevlekte koffie’. In de basis is het een shot espresso met een klein beetje melk. Afhankelijk van het soort koffie waar je van geniet, kun je de melk ook schuimen. Koffie met de macchiato stijl, kun je ook thuis maken als je één van de vele soorten koffiepad apparaten hebt.

Café Latte – Dit is een van de eenvoudigste soorten melkachtige koffie. Je maakt het met een tweetal shots espresso en voegt er gestoomde melk aan toe. Café Latte kun je makkelijk thuis maken, met of zonder koffiemachine. Maar als je zin hebt in een echt chique latte, zijn er baristas die een kunstwerkje maken bovenin je kopje.

Café Mocha– Een andere eenvoudige vorm van koffie. Je maakt hem net zoals een latte, maar je voegt er een beetje chocolade aan toe. De chocolade kan bestaand uit wat cacaopoeder, maar soms gebruiken ze in koffiebars ook chocoladesiroop.

Café au Lait – Niet te verwarren met witte koffie. Witte koffie is niets meer dan zwarte koffie met koude melk of witmaker. Café au lait is koffie met hete melk. De meest gebruikelijke manier om deze koffie te maken, is door melk te verhitten in een pannetje en sterk gemalen koffie toe te voegen. Gezoet of ongezoet, het is een geweldige koffie om een koude decemberochtend mee te starten.

Cortado – Misschien houd je niet zo van melkachtige koffie maar vind je zuiver zwarte koffie te zuur. Een kop cortado is misschien meer gepast voor jou. Het bestaat uit net zo veel koffie als warme melk.

Antoccino – Dit is waarschijnlijk de neef van de cortado, gezien hij uit gelijke delen espresso en gestoomde melk bestaat. De eenvoud van deze koffie, betekent dat de meeste mensen het niet zullen bestellen in koffiebars, maar het eerder thuis maken.

Irish Coffee – Een brutale combinatie van koffie en een cocktail. Het bestaat uit zwarte koffie, een flinke scheut Irish Whisky, je zoet het naar smaak en doet er een laag slagroom bovenop. De beste manier om deze koffie te drinken, is door de romige toplaag. Te veel van deze koffies en je staat klaarwakker te dansen tussen de kabouters.

irish koffie

Zwarte Koffie

Espresso – De koffiesmaak van een goed kopje espresso is behoorlijk intens. Het hete water wordt op zo’n manier door de gemalen koffie geduwd om zo veel mogelijk smaak in een klein kopje te stoppen of om een sterk shot te maken. In Italië is dit de meest voorkomende soort koffie. Je bestelt er geen espresso maar vraagt gewoon om ‘un caffe’. Vandaag de dag kun je heel eenvoudig zelf espresso maken met een espresso machine of een koffiepad machine.

Moka – Als je een beetje traditioneel aangelegd bent, dan zul je houden van deze koffie die je in een goede oude koffiepot maakt. Doorgaans bestaat deze machine uit twee kamers, waarbij heet water onder druk van de onderste kamer, door de gemalen koffie, naar de bovenste kamer gaat. De smaak van deze koffie lijkt op espresso en is nogal intens. Deze pot is heel populair in Italië en in andere Europese landen, vooral voor wie houdt van een rustig kopje thuis.

Koffie Likeur – Als je houdt van een goed kopje zwarte koffie mét iets extra’s, dan zul je zo ongeveer overal een variatie van deze koffie vinden. Het is een beetje zwarte koffie, met een shot likeur. Het type likeur hangt af van waar je bent en van de beschikbare soorten likeur. Een geweldige manier om een shotje toe te voegen zonder dat het al te veel opvalt en je kan er ook nog wat room aan toevoegen.

Ristretto – Grootse dingen komen in kleine verpakkingen. Tenminste, dat wordt er gezegd. Wanneer je een ristretto bestelt, is dat precies wat je krijgt. Een ristretto is een espresso met de helft van het water. Dit zorgt voor een nog intensere koffiesmaak. Als je echt van deze koffie houdt en één van deze knallende koffies is niet genoeg, kun je nog altijd een dubbele ristretto bestellen.

Lungo – Een lungo is precies het tegenovergestelde van een ristretto. Het heet ook wel een ‘lange espresso’ en is een espresso met een dubbele dosis water. Het resultaat is een groter kopje koffie waar je net iets langer van kan genieten.

Turkse Koffie – Aan deze koffie moet je misschien even wennen, maar eens je dat gedaan hebt, is het een fijne, sterke kop koffie. De koffiebonen worden heel fijn gemalen en worden rechtstreeks in een traditionele koffiepot gedaan, een cezve. Het water en de suiker worden toegevoegd en dan wordt de cezve op het vuur gezet. Wanneer het net het kookpunt bereikt en de gemalen koffie begint te schuimen, wordt de koffie van het vuur gehaald en in kleine kopjes gegoten. Vervolgens blijft het enkele minuten staan, tot de gemalen koffie weer ‘rustig’ wordt. 

turkse koffie met koffiebonen

French Press – Een van de makkelijkste manieren om van een geweldig kopje te genieten. Je doet koffie in de pot en giet er gekookt water overheen. Je kan er even in roeren, maar je kan het ook een paar minuutjes laten staan alvorens je de filter naar beneden duwt en zuivere koffie kan inschenken.

Gefilterde Koffie – Ook dit is een eenvoudige manier om thuis koffie te maken. Het wordt gemaakt in een speciale koffiemachine. Je plaatst de koffie in een speciale filterkamer en de waterkamer vul je met koud water. Eens je het aanzet, druppelt het hete water door de gemalen koffie in de onderliggende pot. Wanneer het proces klaar is, kun je koffie drinken zoals je wil. Deze koffiemaker is een favoriet voor vroege koffiedrinkers, omdat je de timer zo kan instellen dat het brouwproces klaar is wanneer je ’s ochtends wakker wordt.

Koud Gebrouwde Koffie – Een kopje koud gebrouwen koffie of cold brew koffie  is ook gemakkelijk om te maken, maar het heeft een behoorlijke dosis tijd nodig als je een geweldige smaak wil. Al wat je moet doen, is je favoriete koffie met koud water mengen en het 12 tot 24 uur laten intrekken. Je kan de koffie daarna door een koffiefilter laten lopen of je kan een Cafetiere gebruiken. Gezien de bonen van deze koffie niet verhit worden, krijg je een minder zure smaak die je over ijs met melk of room kan gieten.

Café Americano – Het verhaal achter de café Americano, is dat het brouwsel uit de Tweede Wereldoorlog stamt, toen Amerikaanse soldaten een kop espresso namen en er enorme hoeveelheden water aan toevoegden om het te doen lijken op het kopje koffie dat ze thuis dronken. Hoewel het verhaal waarschijnlijk maar een verhaaltje is, moet je bij deze koffie inderdaad veel water toevoegen aan een kopje espresso of aan gewone zwarte koffie.

Café D’Orzo –Het leek ons wel wat om onze lijst met geweldige koffierecepten af te sluiten met een cafeïnevrije variant. Deze gemalen koffie wordt gemaakt van geroosterde gerst. Je kan er espresso shots van maken of in elk type koffiemachine gebruiken. Het smaakt een beetje zoals chicorei en het is een goed alternatief voor koffie als je je zorgen maakt over je cafeïnegebruik.

zwarte koffie

Hoe gehaast je levensstijl ook mag zijn, probeer de tijd te nemen om te gaan zitten met je favoriete kopje koffie. Dit is de enige manier om dit magische drankje ten volle te beleven en appreciëren.