Beste Koffie Trends in 2023

Het is een vast onderdeel van je ochtendroutine, maar hoe kun je je klassieke kopje koffie omtoveren tot iets speciaals? Van nitro coffee (koffie met stikstof) tot superfood lattes, er is altijd iets nieuws en interessants uit te proberen in de wereld van koffie maken. Merken zoeken altijd naar iets kersvers en spannends om aan te bieden, en hier zijn zes van de trends in de koffie-industrie van 2019.

Gekruide Koffie

Voor de gezondheidsbewuste koffiedrinker is het toevoegen van een zoetstof een duidelijke neen. Toch vinden veel mensen het leuk om wat smaak toe te voegen aan hun koffie. Kruiden zijn een manier om die complexiteit en smaak toe te voegen zonder de negatieve effecten van suiker. Kaneel, gember, nootmuskaat en zelfs kurkuma zijn populaire keuzes voor het verbeteren van de gebrande smaak in de koffiebonen en zoeten van nature het drankje en voegen bovendien ook nog een vernieuwend andere smaak toe. Kruiden kunnen toegevoegd worden aan de Cafetiere of aan de gemalen koffie wanneer je een koffiedruppelaar gebruikt, waardoor ze mee filteren met de koffie voor een meer afgeronde smaak.

Best Coffee Trends

Paddenstoel Infusies

In de wereld van de verzorging hadden paddenstoelen een topmoment in 2018. Hoewel het misschien niet echt smakelijk klinkt, het zijn niet je standaard champignons. In feite zijn er maar weinig soorten paddenstoelen geschikt om op deze manier te drinken. Van hun positief effect op immuniteit tot hun kunde om de hersenkracht en energieniveau te verbeteren, paddenstoelen zijn een superfood dat zeker hun plaats in onze keukens verdient. En nu vinden ze ook hun weg in naar onze koffiekopjes. Merken als Four Sigmatic tonen de weg met een reeks soorten koffie, thee en warme chocolademelk die versterkt zijn met paddenstoelen zoals reishi, chaga, cordyceps and lion’s mane. En net als het gezonde alternatief decafeïne koffie, vermindert het ook de caffeïnekriebels.

Schuimende Koffie

Bruiswater is een populair drankje dat een verfrissend alternatief is voor standaard kraanwater, maar er is geen reden om jezelf te beperken tot één populair drankje per keer. Waarom zou je het niet toevoegen aan koffie? Cold brew koffie is ontzettend populair geworden in de zomermaanden en nu hebben ook grote bedrijven als Stumptown Coffee een schuimende versie in hun menu. Bruisende of koolzuurhoudende koffie kan eenvoudig thuis worden gemaakt – maak je espresso op de gewone manier met je koffiemachine of met een apparaatje dat je op je kookvuur plaatst en voeg dan 120 tot 150ml koud bruiswater toe. Wacht tot het schuim weg is, voeg ijsblokjes en een schijfje citroen toe en je bent klaar om te genieten.

Koude Koffie

Terwijl koffie cocktails nu al een tijdje op de radar staan, is de nieuwe trend om de alcohol weg te laten. Zonder de likeur is er ruimte voor verschillende toevoegingen zoals room of siroop. Koud gebrouwen koffie heeft een rondere en natuurlijk zoetere smaak dan de traditionele americano of filterkoffie, en heeft een lagere zuurtegraad. Dit is een geweldige kans om je koffiemolen naar boven te halen en de bonen vers te malen zodat je helemaal van de smaak en de subtiele tonen kan genieten. Je kan de laatste optie ook uitproberen in de koffiebars: nitro koffie. Aan deze koud gebrouwen drank wordt stikstof toegevoegd, waardoor het een zachte, schuimige textuur krijgt die lijkt op ambachtelijk bier.

Gefilterd Water

Hydratatie staat altijd bovenaan de trendlijsten, in welke maand we ook leven. Maar in 2018 is water de sleutel tot een nog hoge kwaliteit gebrouwen koffie. Door je koffie te brouwen met intensief gefilterd water, worden er subtielere smaken en nuances van de koffieboon naar boven gebracht. Het gebruik van een bron met zuiver water zal de smaak van het water dus enorm verbeteren. Het water waarmee je je koffie zet, kan dus best geen waarneembare kalkachtige of samentrekkende smaak hebben. En omdat fleswater is niet alleen duur is, maar ook een negatieve impact op onze planeet heeft, kan het nuttig zijn om te weten – als je geen geschikt waterfiltratiesysteem hebt – dat je gewoon koud water in je koffiemachine kan gieten en het in de machine laten opwarmen in de plaats van heet water toe te voegen aan de machine.

Beste Koffie Trends

Café au Lait Kommen

Wil je je koffie-ervaring doen stijgen? Probeer je ochtenddrankje eens uit een kom te drinken in de plaats van uit een beker. Dit is een van de opkomende trends van 2018, dus weet dat je ze vaker kan zien in koffiebars en ketens. In de social media cultuur van vandaag is presentatie alles, zeker wanneer het gaat om eten en drinken, dus je weet al snel waarom deze trend zo toeneemt. De trend komt uit Frankrijk, waar het de gewoonte is om je warme chocolademelk uit een kom te drinken en, natuurlijk, ook koffie. Niet alleen kan er een flinke dosis koffie in de Café au Lait kommen, maar ze zijn ook geschikt voor meer design creativiteit.