Lessen voor thuisbarista’s van Simon Levelt

Een van Nederlands oudste koffie- en theehandelaren, Simon Levelt, wil graag dat mensen verder kijken dan koffie maken met volautomatische machines. Ze moeten vooral ook zelf experimenteren met zetmethodes en daarom zijn ze al een aantal weken bezig de verschillende zetmethoden uiteen te zetten op hun blog. Deze week was de Percolator aan de beurt. Deze deel ik graag met je en onderaan dit artikel tref je ook links naar meer zetmethoden volgens Simon Levelt.

De percolator, het espressopotje, de moka pot, er is geen andere koffiezetter met zoveel verschillende namen. Maar de percolator staat er voornamelijk om bekend een lekker kopje espresso te zetten.

Koffiezetten met de percolator
Kies bij het gebruik van een percolator voor een geschikte koffie voor het beste resultaat. Maar als je liever je eigen vertrouwde koffie gebruikt, kan dat natuurlijk ook. Vul het onderste gedeelte met koud water. In de percolator wordt het water onder hoge druk door de koffie geperst. Zorg er daarom voor dat het drukventiel niet onder water staat, anders ploft hij uit elkaar.

Plaats het kleine compartiment tussen de bovenste en de onderste helft, en vul deze met koffie. Druk de koffie niet aan! Schroef de bovenste helft er goed op vast en zet de percolator op een laag vuur op het fornuis. Zodra je geborrel hoort, haal je hem er af. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de koffie voorzichtig doorroeren. En je koffie is klaar om te schenken.

PercolatorSaraP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je alle zetmethoden lezen? Klik dan hier voor deel 1.