Uit hoeveel ml koffie bestaat een ristretto, espresso en lungo?

We zijn bezig met een serie(tje) berichten over onderwerpen waarop veel gegoogled wordt als het om koffie gaat. Na de verhouding espresso, melk en melkschuim in een cappuccino, geef ik vandaag antwoord op de vraag: “Uit hoeveelheid milliliter koffie bestaat een ristretto, een espresso en een lungo?”

 

Ristretto
We beginnen met de Benjamin van de koffie’s, de ristretto. Dit is een zeer geconcentreerde koffie van slechts 25ml. Bij het zetten wordt wel dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt als bij een espresso, waardoor de ristretto erg sterk smaakt. Serveren doe je in een gewoon espressokopje.

Espresso
De espresso is de moeder van de meeste koffiedranken en basis van de meeste koffierecepten. Belangrijk dus dat je de juiste hoeveelheid weet, anders klopt er ook niks van al die varianten die je er mee kunt maken. Een espresso is een geconcentreerde koffie van 30ml. Een espresso wordt gezet van 7 tot 9 gram fijn gemalen koffie en de doorloop- of extractietijd ligt tussen de 18 en 20 seconden.

Lungo
De lungo (lange koffie) is een normale espresso, maar dan aangevuld met meer water. De hoeveelheid van het totaal ligt tussen de 70 en 95 ml, ongeveer een gewoon koffiekopje dat net niet vol geschonken is (Haags bakkie). Doordat de espresso is aangelengd/verdund met water is deze minder sterk van smaak. De lungo wordt ook wel caffè americano of caffè grande genoemd.